

Έυτυχία Βαρσαμή

Η συμβουλευτική γονέων αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των γονέων μέσα από μια σχέση που χτίζουμε σταδιακά βασισμένη στην εμπιστοσύνη και στην αυθεντικότητα.
Κατά τις συναντήσεις μας επιδιώκω αρχικά να κατανοήσουμε το παιδί και τις αντιδράσεις του με βάση την αναπτυξιακή του φάση, κι έπειτα να κατανοήσουμε τον εαυτό, τις δικές μας αντιδράσεις, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τις συμπεριφορές του παιδιού.
Ο γονεϊκός ρόλος έχει δυο βασικές διαστάσεις: Μια συναισθηματική στάση προς το παιδί η οποία θέλουμε να είναι αυτή της αποδοχής, έναντι της απόρριψης και έναν τρόπο άσκησης διαπαιδαγώγησης, με συνέπεια και σταθερότητα στα όρια. Είναι σημαντικό στη συμβουλευτική να συμμετέχουν και οι δύο γονείς για να δημιουργείται μια κοινή πλεύση η οποία θα βοηθά ακόμη περισσότερο στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού, αλλά και στις αλληλεπιδράσεις στην οικογένεια. Άλλωστε κάθε γονέας έχει τη σπουδαιότητά του στο μεγάλωμα του παιδιού και πρέπει να υπάρχει ισοτιμία. Κανείς γονέας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τον άλλον.
Στη συμβουλευτική δεν παρέχονται μοναδικές συμβουλές κι έτοιμες λύσεις μα ερευνούμε μαζί ποιες από τις τεχνικές και δεξιότητες επικοινωνίας, ταιριάζουν σε εσάς ως ζευγάρι, αλλά και ως γονείς. Στόχος είναι ναι μεν να ενδυναμωθείτε οι γονείς, ωστόσο αυτό να γίνεται με σεβασμό στο δικό σας σύστημα οικογένειας και στις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Με την ενεργητική ακρόαση και την επικέντρωση στο συναίσθημα και στην ανάγκη σας, κι όχι στην απλή ακρόαση και στην επιφάνεια, δημιουργούμε νέους κώδικες επικοινωνίας οι οποίοι εντάσσονται στο δικό σας πλαίσιο. Σκοπός είναι η καλυτέρευση των σχέσεων στην οικογένεια, η επένδυση στην επικοινωνία για να τα βγάζουμε πέρα στην πολυπλοκότητα της σύγχρονης κοινωνίας.
-Πότε ξεκινά κάποιος συμβουλευτική;
Συμβουλευτική ξεκινά κάποιος άμεσα, όταν βρίσκεται μπροστά σε μια προβληματική κατάσταση, η οποία μοιάζει εκτός ελέγχου, και εκεί εστιάζουμε αρχικά στην αντιμετώπιση της “κρίσης”, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στη δυσλειτουργία.
Υπάρχει όμως και η επιλογή της πρωτογενούς πρόληψης η οποία προάγει την ψυχική υγεία και ξεκινά με την ενημέρωση και γνώση πριν μου προκύψει το “πρόβλημα”.
-Χρειαζόμαστε όλοι συμβουλευτική;
Ναι. Όταν δημιουργείται ένα νέο σύστημα οικογένειας από ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά συστήματα, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τι συμβαίνει σε εμάς σε σχέση με το τι συμβαίνει στα παιδιά μας. Να μην βλέπουμε σε αυτά τα δικά μας θέματα και να μην έχουμε εγκλωβιζόμαστε σε προσδοκίες.
Επιπλέον, πολλές συμπεριφορές των παιδιών που οι γονείς και η κοινωνία βλέπουν ως “προβληματικές”, είναι φυσιολογικές και απαραίτητες για την επίτευξη και ολοκλήρωση αναπτυξιακών φάσεων του παιδιού. Η γνώση αυτή είναι σημαντικό εργαλείο για τους γονείς, ώστε να μην ανακόπτουν αυτή την ανάπτυξη αλλά να την προωθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού.
Με σκοπό τη βελτίωση της επαγγελματικής μου επάρκειας εποπτεύομαι και αξιολογούμαι για τη συμβουλευτική γονέων από επόπτρια ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια.